sâmbătă, 17 ianuarie 2015



                                                 Contracția musculara










          Muşchii deţin un rol important în funcţionarea organismului, ei reprezentând aproximativ 40 – 50% din greutatea totală a corpului. Muşchiul are proprietatea de a se contracta şi a se decontracta, iar în corpul uman se găsesc in jur de 650 de muşchi, ceea ce constituie aproximativ jumătate din greutatea corpului. De asemenea, muşchii au un rol important în schimbarea şi menţinerea posturii şi în mişcarea organelor interne (spre ex: contracţia inimii şi circulaţia alimentelor prin sistemul digestiv prin intermediul peristaltismului). Muşchii se întind pe articulaţii pentru a realiza legătura dintre oase, adică a lega un os cu altul şi funcţionează pe grupe pentru a răspunde la impulsurile nervoase.

În alcătuirea muşchilor distingem celulele musculare, ce constituie corpul mușchiului la capătul căruia se află tendoane. Celulele musculare conţin filamente de proteine care prin suprapunere şi alunecare, produc o contracţie ce modifică forma şi lungimea celulei. 

        Contractia musculara apare ca rezultat al impulsurilor nervoase descarcate din neuronii motori ai muschiului respectiv. In fiziologie, contractia muscular nu inseamna obligatoriu si scurtarea muschiului respective, ci producerea unei tensiuni interne mai mult sau ma putin crescute, care, in anumite conditii, se insoteste si de scurtarea muschiului. De accea, contractia musculara poate fi de doua tipuri: contractie izotonica, in care muschiul se scurteaza si contractia izometrica in care se modifica doar starea de tensiune a muschiului.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu